Esencja kuchni włoskiej- łatwość i prawdziwe składniki

Esencja kuchni włoskiej- łatwość i prawdziwe składniki

Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Restauracja pizza Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie główne, a nie jako fundamentalne węglowodany, które akompaniują posiłkom jako danie pomocnicze – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub rybnymi – jest następnym znakomitym przykładem zwykłej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować proste bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do sztampowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do uzyskania jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W takim razie, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i wyśmienite -o to chodzi!