włoska restauracja Kraków centrum

włoska restauracja Kraków centrum

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Standardowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także wyborne i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, ale także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

kuchnia włoska w Krakowie

Spójrz na kilka poniższych elementów, jakie stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się podczas realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

Restaurants near Main Market Square

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są imponujące, lecz te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew ma prawo przepływać swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.