Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Cenimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, sycące i nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują rzadsze potrawy – risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie znajdują się również nie tak znane włoskie potrawy, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i jedzenie z wielu części Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Kolacja na włoską modę bez wyjątku musi obejmować też aperitiff. Kieliszek alkoholu to we Włoszech typowa praktyka. Fajna restauracja włoska w Krakowie Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie vin santo, lombardyjskie oltrepo pavese i noto z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć nie mały zestaw win.
Klasyczna włoska restauracja
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która umie przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film