Pasta czyli makarony

Pasta czyli makarony

Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Klasyczne dania włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. restauracja włoska Bianca Kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film